עם סיום תפקידי כמנהלת רילוקיישן בSirva Hong Kong ורגע לפני החזרה לארץ ביקשו ממני החברים בדייויד שילד לבנות צ’ק ליסט יציאה לרילוקיישן
מזל טוב, יוצאים לרילוקיישן. את החלק הקשה של קבלת ההחלטה כבר עברתם ועכשיו הזמן לקפוץ לפרטים. במדריך הבא קיבצנו עבורכם רשימת מטלות ראשונות בדרך למעבר. מהשלבים שלפני היציאה, דרך ההתארגנות במהלכו ועד הימים שלאחר הנחיתה במדינת היעד. הרשימה אינה ממצה אך מנסה להציף קצת מההחלטות שכדאי לקבל בכל שלב:
שילוח תכולת הבית
רגע לפני שנכנסים לשאלת ה’איך’, חשוב לברר את שאלת ה’מה’, כי לא בהכרח כל מה שכאן חייב להגיע לשם. וכדי להגיע להחלטה מה לוקחים חשוב קודם כל לדעת מה התקציב העומד בפניכם לצורך ההובלה. לאחר מכן יש משמעות להרכב המשפחה – עבור משפחה עם ילדים, ובפרט קטנים, המשמעות של עזיבת חדר אהוב בארץ וכניסה אליו מספר שבועות לאחר מכן במדינת היעד, עמוקה יותר מכל חישוב פשוט של עלות שילוח מול רכישת רהיטים חדשים. לעומת זאת, עבור זוג העובר עצמאית, ייתכן שמכירת תכולת הבית בארץ ורכישה מחדש בחו”ל תהיה נכונה יותר כלכלית. עוד נתון שחשוב להחלטה הוא משך הזמן המתוכנן לרילוקיישן. אם התכנון הוא ליציאה קצרה וחזרה בטרם קבלת סטטוס תושב חוזר ייתכן שעדיף להשאיר את תכולת הבית באחסנה על מנת להמנע מהובלה יקרה בחזרה של מוצרים שאינם פטורים ממס (במקרה זה רק מוצרים שיצאו מהארץ יוכלו לחזור ללא חיוב).
אם החלטתם על שילוח הבית במכולה, פנו לחברת שילוח בינלאומית בהקדם. החברה תשלח מעריך לביתכם על מנת שיבדוק מה גודל המכולה שתידרש למעבר ויספק לכם הערכת מחיר. כאן תתבקשו להחליט אם תרצו שירות מלא הכולל אריזת התכולה או שירות הכולל איסוף ארגזים בלבד. את המעריך תוכלו לשאול על משך הזמן שיידרש למכולה להגיע למדינת היעד והוא גם יעדכן אתכם על מספר הימים שיידרשו לאריזה, הטפסים השונים שיש למלא בטרם השילוח ופריטים האסורים בהעברה או בכניסה למדינת היעד.
ביקור מקדים
מומלץ מאוד לארגן נסיעה מקדימה לפני היציאה לרילוקיישן. נסיעה כזאת תעזור לתכנן מה כדאי לקחת (מי אמר מגב וסמרטוטי ריצפה?) ומה אפשר להשאיר בארץ, וללמוד מעט על המדינה אליה תעברו. במהלך הביקור כדאי להיפגש עם סוכן נדל”ן. גם אם לא תסגרו חוזה, תוכלו לנצל את הביקור כדי לבקר בשכונות שונות, לראות דירות לדוגמא ולהחליט על איזור בו תרצו לגור ועל סוג המגורים המועדף עליכם (דירה או בית, קונדו או פרטי). עם שובכם לארץ תוכלו להמשיך בחיפושים לבד או לקבל עדכונים מהסוכן. נסו לשלב בביקור גם מפגש עם משפחות ישראליות או המתגוררות במקום. אלו ידעו לתת לכם את המידע העדכני ביותר ובהיותם ישראלים ישמחו בדרך כלל לרפד עבורכם את הנחיתה ולהקל את תחושת הניכור הראשונית במקום החדש.
רישום לבתי הספר
נצלו את הביקור המקדים גם להצצה על בתי הספר השונים. בטרם תצאו לביקור, חשוב להיכנס לאתרי בתי הספר ולקרוא על תכניות הלימודים, על סביבת הלימוד ועל אופי הלמידה. האם בית הספר הוא מקומי או בינלאומי? האם הוא מלמד לפי שיטת הIB (בגרות בינלאומית) או לפי תכנית לימוד אמריקאית או מקומית? מהי שפת ההוראה? צרו קשר עם יועצות בתי הספר ותאמו פגישה וביקור, הן ישמחו לסייר איתכם בבית הספר ולענות על השאלות המטרידות טרם המעבר. חשוב לבדוק כיצד מתייחס בית הספר לתלמידים שאינם דוברים אנגלית (או השפה המדוברת בבית הספר) והאם קיימת תוכנית מסודרת לקליטה ולימוד שפה. במקרה הצורך חשוב לוודא מה מדיניות בית הספר בנוגע לתלמידים בעלי צרכים מיוחדים. במדינות מסויימות (דוגמת הונג קונג) החיפוש אחר מקום פנוי בבית ספר בינלאומי ובפרט עבור ילד עם צרכים מיוחדים עלול להיות מאתגר. במקרים אלה ניתן לפנות לחברה חיצונית המתמחה בחיפוש והשמה בבתי הספר.
דיור (לפני, בזמן ואחרי המעבר)
גם כאן חשוב לקבל החלטה מוקדם ככל האפשר בנוגע לבית בו אתם מתגוררים בארץ. בבתים שכורים חשוב לבדוק את תנאי היציאה מחוזה השכירות ובבתים פרטיים כדאי לקבל מוקדם ככל האפשר החלטה האם ברצונכם למכור את הבית או להשכירו ובמידת הצורך האם תשאירו בן משפחה שיהיה אחראי על ניהול השכירות או תפנו לחברה מנהלת.
חשוב לקבל החלטה גם לגבי המגורים במהלך המעבר. אריזת הבית עשויה לארוך יותר מיום אחד ולאחריה נדרש בדרך כלל לפחות יום נוסף לנקיונות, תיקונים ומסירה לדייר הבא. חישבו האם במהלך ימים אלה תרצו להתגורר אצל קרובי משפחה או להזמין חדר בבית מלון. גם לאחר המעבר למדינת היעד תצטרכו לחכות לפני שתוכלו להכנס לביתכם החדש. במידה ולא מצאתם בית במהלך הביקור המקדים, תידרשו לזמן חיפוש והמתנה עד פינוי או ארגון הבית לכניסה, ובכל מקרה יידרשו מספר שבועות עד הגעת המכולה מהארץ. מומלץ לשכור דירה מרוהטת לתקופה זו שתאפשר למשפחה מגורים מרווחים יותר מחדר במלון.
ייעוץ מס וייעוץ הגירה
בטרם היציאה לחו”ל מומלץ להיפגש עם יועץ מס המתמחה בתחום הרילוקיישן. משך הזמן המתוכנן בחו”ל ועיסוקיכם יכתיבו את ההתנהלות הנכונה מול רשויות המס הישראליות. התייעצות עם יועץ מוסמך עשויה למנוע טעויות שבהמשך יעלו כספים רבים וכאב ראש מיותר. בנוסף, ייעוץ הגירה הכולל התעמקות בסוגי הויזות והאישורים הנדרשים לעבודה בחו”ל וכן הסבר מפורט על הפרוצדורה הנדרשת מכם עם הנחיתה במדינת היעד יאפשר גם הוא התארגנות נכונה בטרם המעבר ויוודא נחיתה רכה וקליטה מהירה במסגרות השונות עבור כל בני המשפחה – עובדים ונתמכים כאחד.
ביטוח רפואי
עם היציאה לחו”ל חשוב לוודא קיומו של כיסוי רפואי מלא לכל בני המשפחה. ביטוח רפואי לרילוקיישן מאפשר צריכת שירותים רפואיים למי שאינו אזרח המדינה ואינו מכוסה תחת חוקי הבריאות המקומיים. בהשוואה בין הביטוחים השונים חשוב לבדוק מהי תקופת ההמתנה עבור כל אחד מהשירותים, מה רמת הכיסוי עבור מצבים קודמים, מהי פרוצדורת התשלום לרופא ותהליך קבלת ההחזר, האם קיימת הגבלה לטיפול על ידי רופאים השייכים לרשת מסויימת, האם הביטוח מספק תמיכה שוטפת של חדר רופאים, ולבסוף האם הביטוח מספק מענה הולם לתקופת ההמתנה עם החזרה לארץ, במידה ותיפלטו ממסגרת הביטוח הלאומי. שימו לב כי מרבית הביטוחים הרפואיים לרילוקיישן אינם תקפים בעת החזרה לארץ המוצא של המבוטח.
הצטרפות לפורומים ברשת
מעבר לכל האמור לעיל קיימים עוד פרטים רבים הדורשים קבלת החלטות בטרם היציאה לרילוקיישן – ביטול או שימור כרטיסי אשראי (מומלץ לשמר כרטיס אחד לפחות לתקופת ההתארגנות ועד הוצאת כרטיס במדינת היעד), ביטול או שימור מספר הטלפון הישראלי (מומלץ לעבור לתכנית רדומה ובמקביל לחתום על תכנית מספר ישראלי בחו”ל שתקל על שמירת הקשר עם הארץ), רכישת כרטיסי טיסה לבני המשפחה, טיפול בשילוח חיות מחמד, ניתוק שירותים בארץ (חשמל, אינטרנט וכו), ניתוב דואר, ארגון רשיון נהיגה בינלאומי, מינוי נציג מבני המשפחה (באישור נוטריון) ועוד. תזכורות לכל אלה ותשובות לשאלות בנוגע לנחיתה במדינת היעד ולהתלבטויות בנוגע לניהול הרילוקיישן תוכלו למצוא בפורומים הרבים של ישראלים ברילוקיישן ברחבי העולם ובפרט במדינה אליה אתם מתעתדים להגיע. מעבר לאינפורמציה הרבה משמשים הפורומים מסגרת תומכת ומשענת ידידותית משותפים לדרך המכירים את ההתמודדויות העומדות בפניכם.
דר’ טלי גורן, מומחית רילוקיישן, מרצה, כותבת, אם למשפחת נוודים עם הפנים לעתיד פרוע יותר